Vaniljfudge

Jag har aldrig provat att göra fudge innan eftersom det inte faller mig i smaken, men eftersom min man tycker det är mumsigt så har jag gjort en sats till honom som faktiskt blev väldigt bra.
Grundrecepten hittade jag på receptcentralen.se, men jag ändrade receptet ganska mycket och min man gav dom ett högt betyg! Så här kommer min version...

Ingredienser:
1 dl grädde
250 gram strösocker (ungefär 2,5dl)
1 msk ljus sirap
50 gram vit choklad
1 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver

 

Gör såhär:
Värm försiktigt grädde och socker i en tjockbottnad kastrull.
Rör försiktigt med en slev tills sockret lösts sig. Tillsätt smör och sirap under omrörning.
Låt koka utan lock till 116 grader.
Finhacka chokladen.
* Ta av kastrull och låt svalna till 100 grader.
Rör ner chokladen, vaniljsockret och vaniljpulvret och vipspa tills smeten väl väl blandad och krämig.
Häll upp massan i en form med raka kanter, ca 12x12 cm täckt med bakplåtspapper.
Låt svalna något.
Skär med oljad vass kniv i fyrkantiga bitar.
Låt kallna!

Förvaras i plastlådor i kylen.


Vaniljkola

Till julen är kola en självklarhet tycker jag så här kommer ett supergott recept på vaniljkola.
Receptet har jag hittat i Johanna Westmans bok "JULGODIS, För små och stora sockerbagare".
Ca. 50 kolor

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 g smör
1/2 vaniljstång

Gör såhär:
Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspapper så att det går upp lite på kanterna.
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller tills kolan håller kulprovet.
Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.
Skär eller klipp kolasmeten i bitar och slå sedan in i bakplåtspapper.



TIPS!!
Olja in kniven med en neutral olja, jag brukar använda rapsolja.


Korv i ugn

Detta är ett enkelt och gott recept på falukorv i ugn som är toppen till vardagsmiddagen.
4 port

Ingredienser:
1/2 falukorv
1 lök (röd eller gul)
1 äpple
3 stora morötter
margarin
riven ost

Gör såhär:
Skiva löken och äpplet till små, tunna "båtar".
Skär 7 skåror i korven, ej helt igenom, så att äpple- och lökbåtarna får plats emellan.
Lägg korven i ugnsform och varve äpple och lök i varannan skåra.
Strö resterande lök och äpple runtom korven, lägg även i morötterna.
Klicka några smörbitar på grönsakerna och häll osten på korven.
Mitt i ugn 200 grader ca. 20 minuter.
Om korven eller osten får för mycket färg lägg öven aluminiumfolié och grädda färdigt.

Serveras med pressad potatis!!


Minidamsugare

Dessa delikatesser är roligt att göra själv och smakar även gott på en bjudning.
Recept är från Leila Bakar.

Ingredienser:
50 g mjukt smör
5 dl sockerkakssmulor
2 tsk kakao
arrakessens eller punsch efter smak
300 g grön marsipan
florsocker till utkavling
100 g mörk kvalitetschoklad 70%

Gör såhär:
Rör smör och kaksmulor krämigt och rör ner kakao.
Tillsätt arrak efter smak.
Dela degen i tre delar, rulla till avlånga rullar och lägg dem i frysen.
Kavla parsipanen till ca 2 mm tjocklek. Använd florsocker att "mjöla" med under kavling om marsipanen kladdar. Skär marsipanen i remsor (som är tillräckliga för att kunna rulla in arraksrullarna). Lägg skarvarna omlott och nedåt.
Smält en tredjedel av chokladen i vattenbad (i en skål över kokande vatten) ta av skålen från värmen så fort den har smält.
Hacka resterande choklad fint och rör ner den så att den smälter. Låt svalna.
Skär rullarna i ca 4 cm långa bitar och doppa ändorna i chokladen skaka av. Börja först med ena änden och lägg på bakplåtspapper, när chokladen stelnat doppar du till sist andra änden och låter chokladen stelna på bakplåtspapper igen.

Lycka till!!


Punschbollar

Dessa härliga godbitar påminner mycket om kokosbollar fast med smak av punsch.
Jag brukar bara göra dessa inför julen och det är en självklarhet för oss på julaftons kvällen.



Ingredienser:

1 paket sockerkaksmix
3 msk kakao
1 dl arrak punsch extrakt
100 g margarin
Kakaoströssel*

Gör såhär:
Smält margarinet.
Blanda samman alla ingredienserna.
Rulla smeten till lagom stora bollar som du sedan rullar i kakaoströssel.
Lägg bollarna i små knäckformar.

Går jättebra att frysa in!

*Jag brukar blanda ljus och mörkt skakaotrössel som på bilden.


Gluten- och mjölkfri tårtbotten

För er som är gluten- och/eller mjölkallergiker kommer här ett recept som både är fri från gluten och mjölk!
Har själv aldrig provat detta recept men det borde bli bra. Hittade det på kokaihop.se...

Ingredienser:
4 ägg
2 dl socker
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
1 dl mazenamjöl

Gör såhär:
Blanda samman bakpulver, potatismjöl och majsmjöl.
Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt, vispa gärna länge ca.10min.
Om du vill ha mjölkfri tårtbotten så klä den med bakplåtspapper, du kan också olja den, annars smöra formen som vanligt - inget ströbröd såklart.
Sätt längst ner i ugn 175 grader, 30 minuter.
Denna botten bränns lätt så lägg bakplåtpapper över när ungefär halva tiden gått.

Lycka till!


Födelsedagstårtor

Jag fick den stora äran att baka två mumsiga tårtor till ett 40-års kalas i lördags!!
Stort tack till Linda som lät mig göra hennes födelsedagstårtor!




    





    


Tårtorna bestod av

Ljus tårtbotten
Chokladkräm

Hallonmousse

Tårtan var spacklad med
smörkräm smaksatt med vanilj.


Pannkakor

Detta är mitt favoritrecept på pannkakor!!
ca. 15 pannkaor

Ingredienser:
3 dl vetemjöl
1/2 tsk salt
6 dl mjölk
3 ägg
30-50 g margarin

Gör såhär:
Blanda mjöl och salt i en bunke.
Tillsätt hälften av mjölken och vispa till en jämn smet.
Häll i resten av mjölken.
Vispa sist ner äggen.
Smält fetten och rör ner i smeten.

Grädda pannkakorna i en het panna antingen med lite margarin, men det går lika bra att steka utan.
knappt 1 dl smet per pannkaka


Kycklingwok a la Isabelle

Detta är ett eget recept till en het kycklingwok.
4 port

Ingredienser:
3 tinade kycklingfiléer
1/3 påse fryst wokmix (grönsaker)
Vitkål
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1 paprika (valfri färg)
ca 3 msk kokosmjölk
3-4 msk soya
1 msk röd currypaste
salt
vitpeppar

Om man vill ha en hetare wok så kan man lägga till chilipulver/färsk het chili efter smak.
Jag brukar enbart ha currypaste i och tycker det blir lagom!

Gör såhär:
Strimla kycklingen i lagom stora bitar och stek. Lägg åt sidan.
Woka alla grönsakerna till de blir lite krispig.
Lägg i kycklingen med grönsakerna och häll på kokosmjölk och soya.
Klicka i currypaste och häll i salt, peppar och ev chilipulver efter smak.
Koka upp äggnudlar och blanda samman allt!!
Servera!!


Tårta FlowerPower

Ville prova mina nya blomutstickare och gjorde denna mumsiga tårta!!



Tårtan bestod av:
Ljus tårtbotten
Vaniljmousse
Jordgubbsmousse
Chokladkräm
spacklad med Smörkräm smaksatt med vanilj

 


Tårta Lila/Turkos

Till farsdag gjorde jag även två andra tårtor, här är den som blev till min pappa.
Jag ville prova att göra en våningstårta och även här har jag blandat hushållsfärg och färgat marsipanen själv.



Våning 1 (den stora runda) bestod av;
Ljus botten
Jordgubbsmousse
Vaniljmousse
hela tårtan var spacklad med
Smörkräm smaksatt med vanilj

Våning 2 (den lilla fyrkantiga tårtan) bestod av;
Kakaobotten
Blåbärsmousse
Chokladkräm
hela tårtan var spacklad med
Smörkräm smaksatt med vanilj


Vaniljmousse

Denna fyllning kan man ha till färska eller frysta bär eller någon bärmousse. Räcker till 2 lager fyllning i en tårta på 20 cm i diameter.

Ingredienser:
200g naturell färskost (philadelphia)
200g turkisk yougurt
1 dl socker
3 dl grädde
5 gelatinblad
0,5 tsk vaniljpulver

Gör såhär:
Blanda färskosten, ypugurt, socker och vaniljpulver.
Blötlägg gelatin minst 5 min.
Vispa 2 dl grädde.
Hetta upp 1 dl gräde och smält gelatin i.
Blanda ner geltingrädden och dden vispae grädden i färskostblandningen.
Blanda allt och ställ i kylskåpet så att moussen hådnar.


Blåbärsmousse

Blåbärsmousse är gjort enlingt samma mönster som hallonmousse.
Blåbärsmousse passar bra med t.ex. citron-, hallon-, jordgubb-, vanilj-, eller chokladfyllning.
Receptet är återigen hittat på Toves bakblogg.

Räcker som fyllning i en tårta på 24-26 cm i diameter.

Ingredienser:
200g blåbär
0,75 dl socker
1 sk vaniljsocker
4 gelatinblad
100g philadelphia
2 dl grädde

Gör såhär:
Blötlägg gelatinet.
Mosa/mixa blåbären.
Hetta upp en del av blåbärsmoset och smält gelatin i.
Blanda resterande blåbärsmos med socker, vaniljsocker och philadelphia.
Häll i gelatinblandningen.
Vispa grädden och vänd försiktigt i den.




Hallonmousse

Hallonmousse är en god och fräsch fyllning.
Receptet är hittat på Toves bakblogg.

Ingredienser:
Med gelatin
200g frysta hallon
knappt 1 dl florsocker
100g philadelphia
4 gelatinblad
2 dl grädde

Gör såhär:
Koka upp hallonen och låt koka i 2 min. Passera genom sil. Låt svalna.
Blanda hälften av hallonmoset med philadelphia.
Blötlägg gelatin.
Vispa grädden.
Smält gelatinet i andra hälften av hallonmoset. Låt svalna och blanda sen ihop med philadelphia-blandningen.
Lägg sist i vispad grädde och låt stelna i kylen.

Du kan även göra utan gelatin

Ingredienser:
Utan gelatin
200 g frysta hallon
knappt 1 dl gelésocker Multi
100g philadelphia
2 dl grädde

Gör såhär:
Koka upp hallonen och låt koka i 2 min. Passera genom sil. Låt svalna.
Blanda hälften av hallonmoset med philadelphia.
Värm upp andra hälften av moset tillsammans med sockret och koka i 30 s, låt sedan svalna en aning.
Vispa grädden.
Blanda lite i taget av hallon-sockermoset med hallon-färskostblandningen och blanda till sist ned den vispade grädden.
Låt stelna en stund i kylskåp innan du fyller tårtan.

OBS! P.g.a. risken för norovirus/calikivirus skall utländska frysta bär (och grönsaker) alltid upphettas till minst 90 grader Celsius (d.v.s. i praktiken kokas) i 2 minuter innan man använder dem!


Chokladkräm

Det här är en god och lättlagad chokladkräm till att fylla eller täcka tårtor med. Receptet har jag hittat på Toves bakblogg.
Räcker till ett lager fyllning eller att täcka en tårta på 24-26 cm i diameter. Om man vill spritsa grädden behövs dubbel sats.

Ingredienser:

1 dl socker
1 dl kakao
3 dl grädde

Gör såhär:
Rör ihop socker och kakao. Häll på grädden och rör ihop.
Ställ in i kylskår i ca 30 minuter så att kakaon och sockret löses upp i grädden.
Vispa fluffigt.


Jordgubbsmousse

En klassisk och mycket god fyllning är jordgubbsmousse, och den kan man ju ha som efterrätt också (utan gelatin i så fall).
Receptet har jag hittat på Toves bakblogg.
 
Ingredienser:
350-400 g jordgubbar
250 g turkisk yougurt (kvarg)
1 dl socker
5 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Mosa jordgubbarna, blanda med kvargen, sockret, vaniljsockret och gelatinbladen som du blötlagt och smält i en skvätt vatten. Vispa grädden relativt hårt och blanda ner den.


Grundrecept på smörkräm

Detta recept har jag hittat på Toves bakblogg.

Det här är den enklaste och mest snabbgjorda varianten av smörkräm som man kan ha för att spackla eller täcka en tårta med, eller som frosting till cupcakes.
Receptet nedan är taget ur boken Beginner's Guide to Cake Decorating; också förslagen på smaksättning är direkt därifrån.
Mängden räcker till att spackla två normalstora tårtor.
 
Ingredienser:
115 g mjukt smör
250 g florsocker
2 tsk kokande vatten
 
Gör såhär:
Vispa smöret fluffigt, tillsätt florsockret lite i taget under omvispning.
Tillsätt vattnet och valfri smaksättning under omvispning.


Förslag på smaksättning

Vanilj: 1 tsk vaniljessans
Citron: 2 tsk finrivet citron- apelsin- eller limeskal
Kaffe: 4 tsk pulverkaffe upplöst i 2 tsk kokande vatten (d.v.s. "samma" vatten som i grundreceptet)
Mandel: 1 tsk mandelessans och 2 tsk finhackade, rostade mandlar (men då kan man kanske inte ha krämen som spackling, i alla fall inte om man vill ha en slät tårta ;-))
Choklad: 30 g kakaopulver eller 50 g mörk choklad, smält och avsvalnad
Likör: 3 tsk valfrik likör

Smörkräm

Denna smörkräm kan du smaksätta med valfri smak eller bara ha som den är.
Du kan använda den i likaväl tårtor som macarons.

Receptet räcker till att spackla en normalstor tårta.

Ingredienser:
100g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

Gör såhär:
Vispa smör, vaniljsocker och florsocker vitt och pösigt
Vispa ner äggulan
Smaksätt ev. med essens


Tårta Höstträd

Här är den tredje och sista tårtan som jag gjorde till Farsdag.
Jag ville prova att göra ett höstträd, men ska nog göra på ett annat sätt nästa gång.
Marsipanen har jag själv blandat färg till och färgat utifrån detta.



Tårtan bestod av
Kakaobotten
Hallonmousse
Chokladkräm
hela tårtan var spackad med
Smörkräm med vaniljsmak


Farsdag Minitårta

Fick en beställning på en minitårta nu till Farsdag!!

Det skulle vara en fyrkantig tårta och marsipanen på skulle vara svart med töd text.
Jag blandade ihop färgerna själv och hade bara de 4 "grunderna": blå, grön, röd och gul.
Svart är jättesvårt att blanda ihop själv, har också hört att det ska vara omöjligt, eftersom svart blandat med marsipan blir grått, men efter mycket blandande och knådande blev det relativt mörkgrå i alla fall.

Här är resultatet




Tårtan bestod av; 
Kakaobotten
Blåbärsmousse
Chokladkräm
tårtan spacklades sen med
Smörkräm smaksatt med vanilj


Ljus/choklad tårtbotten

Får lägga upp detta inlägg igen eftersom det verkar ha försvunnit på något konstigt vis...


Inför Fars Dag ska det bli tårtbakning och nu har jag gjort klart alla bottnarna.
Här är en fantastiskt recept på tårtbotten som jag använder mig av.
Receptet har jag hittat på Toves bakblogg.


Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Jag hade en form på 22cm i diameter och använde 4 stora (st L) ägg.
Det finns olika storlekar på äggen för er som inte visste; M - medium och L - large kolla på äggförpackningarna!!




Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl.
Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver:
1 tsk till 2-3 ägg
1,5 tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg
Tips! Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel,
t.o.m. hälften. Bottnarna blir mycket bättre då.

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt, mellan 5-10 min.
Blanda sen ner mjölblandningen försikigt.
Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg. 

OBS! Öppna inte ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när bottnen är klar.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du vänder över den på sockrat bakplåtspapper.



Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv och allra enklast går det om man fryst mer dem och delar dem när de är halvtinade.

Väl inpackade håller de sig fina i frysen i flera månader!!


Pannacotta

Detta är en supergod klassisk italiensk pudding.
Pannacotta, eller Panna cotta som det heter på italienska betyder kokad grädde.

Jag brukar göra detta receptet utan kanel o kademumma.
Detta recept är till 4 port.

Ingredienser:
3 dl grädde
0,5 vaniljstång
0,5 dl socker
2 st gelatinblad

ev. 1 st kanelstång
4st kademummakärnor

Gör såhär:
Skrapa ur kärnorna ur vaniljstången. Koka upp grädden med socker, vaniljstång med vaniljfröna, kanelstång och ev krossade kademummakärnor.
Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten.
När grädden kokat upp, dra av den från plattan och rör ner gelatinbladen så de löser sig. Sila av!
Häll upp i portionsformar eller dessertglas och ställ i kylen ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat.
Stjälp upp pannacottan, eller servera direkt ur glaset.

Garnera gärna med hallon (eller något annat favoritbär eller varför inte en bärkompott), eller sås gjort på bär mixat med socker.




Citron- och Vaniljpannacotta

Denna gången hade jag tyvärr ingen vaniljstång, så jag tog det jag hade hemma och resultatet blev en supergod vanilj/citron pannacotta!!

Ingredienser:
3 dl grädde
1 liten msk citronarom
1 lite msk vanlíljarom
0,5 dl socker
2 st gelatinblad

Gör såhär:
Blötlägg gelatinbladen i ca 5 min.
Koka upp grädden med socker och aromerna.
När grädden kokat upp, dra av den från plattan och rör ner gelatinbladen.
Häll upp i portionsform eller dessertglas och ställ i kulen ett par timmar eller tills pannavottan har stelnat.
Stjälp upp pannacottan, eller servera direkt ur glaset.
 
Citron- och vaniljaromen finns att köpa i större matbutiker, jag hittade dom på ICA Maxi.


Kolakakor

 


Ingredienser:
100 gram rumstepererat margarin
1 dl socker
1 msk vaniljsocker
1 msk ljus sirap
2,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver

Gör såhär:
Blanda samman margarin och socker.
Tillsätt sedan vaniljsockret och sirapen.
Blanda mjöl och bakpulver och rör sedan ner detta i smeten.
Rulla ut degen till ca. 4 längder.
Lägg dom på smort plåt och platta till och dra mönster med gaffel.
Gräddas mitt i ugn 175 grader i ca. 10-12 min, låt dom få lite färg.
Skär längderna sneda i kakor som bilden visar.
 



Går jättebra att frysa in!!


Isabelles kalla fisksås

Idag ska det bli lax med potatis till middag så jag tänkte dela med mig av min supergoda och enkla sås som jag själv kommit på. Denna kalla sås är perfekt till fisken eller fiskburgarna.

Ingredienser:
3 dl turkisk yougurt
Finhackad gräslök efter smak
Finhackad dill efter smak
1/2 pressad vitlökslyfta
1/4 pressad citron
två nypor salt
två nypor vitpeppar

Gör såhär:
Blanda samman alla ingredienserna och servera!!
I frysdisken på ica finns det små paket med frysta kryddor/örter (gräslök/dill m.m.), det är dom jag brukar använda till min sås, förutom på sommaren när det finns färskt såklart!!


Nya verktyg

Nu har jag inköpt verktyg till kommande tårt/bakelse bak!!
Tradera är fantastiskt bra :-)


utstickare hjärtan med ejector


utstickare blommor


set med modelleringverktyg

Så fort jag fått min paket ska de användas flitigt!!
Sen ska det inköpas en köksvåg också, men det får bli nån gång framöver...


Våfflor

När jag gör Våfflor så gör jag smet från grunden, köper absolut inte den färdiga.
Prova detta recept och förhoppningsvis kommer du aldrig vilja köpa färdig smet igen!
Blir ca 14 våfflor.

Ingredienser:
3 ägg
4 dl mjöl
6 dl mjölk
1 tsk bakpulver
1/2 msk socker
1/2 tsk salt

100 g smält smör

Gör såhär:
Vispa samman hälften av mjölken med mjöl, bakpulver, socker och salt till en jämn smet.
Vispa sedan i ägg, smör och resten av mjölken.

Färdigt att gräddas!!


RSS 2.0