Walters 1-års tårta

Fick den stor äran att baka lille prins Walters första födelsedagstårta.
 
 
Tårtan bestod av.
Ljus botten
Chokladkräm
Hallonmousse
 och var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.
 
Grönt marsipantäcke och dekorationerna var gjorda i flowerpaste och sedan penslade jag silverpuder blandat med lite vatten på och fick då till den härliga silverfärg.
 
 
Kronan är inga problem att spara och använda till framtida fördelsedagstårtor!!
 

Bagels

Jag brukar titt som tätt baka bagels. Dom är verkligen roliga att göra och smakar såklart mums!!
Recptet har jag tagit från Vår Kokbok och räcker till 12 st bagels.
 
"Bagels serveas ofta med cream cheese och tex. rökt lax, skinka, kalkonbröst, rostbiff och tomat eller som BLT Bagels där B står för bräckt bacon, L (letuce) för några salladsblad, T för tomat skuren i skivor. Närmast brödet lite cream cheese, majonnäs eller matfett."
 
Foto: Matilda Lindeblad
 
Ingredienser:
5 dl vatten
25 g jäst
2 msk olja
1 msk salt
2 msk ljus sirap eller socker (jag använder mig av sirap)
ca 14 dl vetemjöl eller specialmjöl (jag använder vetemjöl)
ev seam- eller vallmofrön (eller vilka frön du gillar)
 
Kokning:
4 dl vatten
 
Gör såhär:
Värm vattnet till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bunke och rör ut med lite av vattnet.
Tillsätt resten av vattnet, olja, salt, sirap/socker och nästan allt mjöl, spara lite till utbakning. Arbeta ihop den väl till en smidig deg. Täck över och låt jäsa i ca 1 timme.
 
Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Dela den i 12 delar. Forma runda bullar och platta till dem lite. Stick tummen eller pekfingret rakt igenom och snurra bullen så att hålet blir större. Hålet måste göras större än man vill ha det efter gräddning eftersom hålet krymper vid jäsning.
 
Lägg bröden på mjölat bakplåtspapper, täck över och låt jäsa ca 15 minuter. Sätt på ugnen på 225 grader.
 
Koka upp vatten i en vid gryta. Lägg i 3-4 ringar i taget och koka ca 1 minut på varje sida. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Strö ev. frön över.
 
Grädda bröden mitt i ugn 15-20 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
 
Lycka till!!
 
 
Bagels under jäsning... 

Släta Bullar

Bakade för ett tag sedan släta bullar, eller kardemummabullar som de också kallas.
Dom blev verkligen supergoda, men det enda jag kan rekomendera är att ta det dubbla med kardemummakärnor eftersom det knappt smakade kardemumma överhuvud taget.
Receptet hittade jag på kokaihop.se (av Linnea W)
 
Receptet räcker till ca. 25 st bullar
 
 
Ingredienser:
150g margarin
5 dl mjölk
50g jäst
1 tsk salt
1 dl socker
1 tsk kardemummakärnor (alt. 2 tsk)
1 lite mjölk
 
Till pensling:
1 ägg
 
Gör såhär:
Smält smöret i en kastrull. Häll i mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
 
Smula ner jästen i en ren och torr bunke, häll i lite av degspadet och blanda tills jästen löst sig. Häll sedan i resterande degspad.
 
Blanda salt, socker, nystött kardemumma och drygt 2/3 av mjölet. Arbeta samman den torra blandningen med degspadet i en bakmaskin. (Går bra utan också om man inte äger en bakmaskin, tar bara lite längre tid).
 
Tillsätt resten av mjölet lite i taget tills degen är blank och smidig och släpper från skålen.
Strö över lite mjöl så att degen inte torkar. Låt jäsa under bakduk till dubbel storlek (ca 30 minuter).
 
Dela upp degen i jämnstora bitar, de ska passa i en lätt kupad hand. Rulla mellan händerna till en bulle.
Tryck hårt först och lätta sedan på trycket så att bullen blir rund och slät. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper.
 
Jäs under bakduk i ca 30 minuter.
 
Pensla med uppvispat ägg.
 
Gräddas mitt i ugn 250°C (225°C i varmluftsugn) i ca 8-10 minuter, till bullarna är gyllenbruna.

Vegetarisk Matematiktårta

Denna lilla härliga vegetariska "matte"-tårta gjorde jag med en speciell matematisk person i tanken.
 
Tårtan bestod av:
Chokladbotten
Hallonmousse (utan gelatin)
Chokladkräm
Tårtan var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.

Våningstårta

Äntligen provade jag att göra min första riktiga våningstårta och såhär blev resultatet!
Jag provade även att göra dekorationer med flowerpaste och färgpuder... Det är roligt att testa nya produkter och tekniker!!
 
 
 
Det var ett tag sedan jag gjorde denna tårta så jag kom tyvärr inte ihåg innehållet, men gott var det i alla fall!!
 

Vaniljmousse 2

Har nu hittat ett annat recept på Vaniljmousse som jag tycker är mycket bättre och numera använder mig av.
Receptet hittade jag på Smulans Bakblogg.
smulansbakblogg.blogspot.com/
 
Ingredienser:
2 dl créme fraiche
2 dl färdig vaniljsås (Vaniljpulver+mjölk)
1/2 dl socker
1/2 tsk vaniljsocker
3 gelatinblad
2 dl vispgrädde
 
Gör såhär:
Rör ihop créme fraiche, vaniljsås, socker och vaniljsocker i en bunke.
Ta lite av såsen (ca 1,5 dl) och lägg i en liten kastrull och värm lite så att sockret smälter. Ha INTE för hög värme (runt 3) och rör om ofta så det inte bränns.
Blötlägg gelatin i kallt vatten i minst 5 minuter, krama sedan ur vattnet och tillsätt gelatinen i vaniljröran i kastrullen, rör om tills det smälter helt.
När gelatinet smält, häll snabbt ner den varma vaniljröran i den kalla och rör om ordentligt. Rör sedan i vispad grädde.
Fyll tårtan och ställ sedan in i kylen - Låt stelna!
 

Babyshower Tårta

Gjorde för några månader sedan min första babyshower tårta.
Förutom denna blev det även en blöjtårta såklart!!
 
 
Tårtan bestod av:
Chokladbotten
Hallonmousse
Vaniljmousse 2
Tårtan var spacklad med Smörkräm smaksatt med vanilj.
 
 

Lavendelsocker

Jag tycker väldigt mycket om lavendelblommor och hittade av en slump ett "recept" på hur man gjorde Lavendelsocker.

Tänkte att jag skulle prova detta och sedan kan jag baka goda lavendelkakor eller liknande.

 

Förhoppningsvis smakar det lika gott som det luktar och ser ut!

Ingredienser:

En tät burk

Socker

Lavendel

 

Gör såhär:

Lägg i lite lavendel med sockret i burken, förslut den och skaka så att det blandas riktigt. Sedan ska burken stå ett par veckor för att suga åt sig av smaken (man kan ju alltid provsmaka och se om det behövs mer lavendel). Skaka gärna burken lite då och då så det blandas runt!!

När det är klart är det bara att sila bort lavendeln.

 

Sockret går att använda till allt möjligt; kakor, tårtor, marinader, såser, på sallader och på grillkött.


Krämig kyckling i ugn

Detta är en super enkel och himelskt god kycklingrätt som kan ätas likaväl med ris, potatis eller pasta!
Till 4 port.

 

Ingredienser:
4 tinade kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl créme fraiche
4 msk turkisk yougurt
1,5 hönsbuljong
salt & vitpepper
riven ost

 

Gör såhär:
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Om du ska ha pasta till kan du tärna kycklingen i mindre bitar.
Blanda créme fraiche, yougurt, smulad hönsbuljong, pressad vitlök, salt och vitpeppar i en bunke.
Häll sedan över créme fraiche blandningen över kycklingen och blanda runt i formen.
Ställ in mitt i ugn 200 grader i 20 minuter.
Blanda runt i formen och strö sedan över osten, gräddas ytterligare ca 10 min eller tills osten smält.

Dubbelkolla alltid att kycklingen är färdig!!



Pestokyckling

Detta är är gott och fettsnålt kycklingrecept. Serveras med ris och sallad.
Receptet är för 4 port.

 

Ingredienser:
4 tinade kycklingfiléer
1 burk pesto rosso (röd pesto)

 

Gör såhär:
Marinera kycklingen med peston. Lägg i ugnsform.
Ev. kan man skära ett jack i mitten av filéerna och lägga en klick pesto i.
Gräddas mitt i ugn 175 grader i 20 min. Dubbelkolla så att kycklingen verkligen är färdig.


Vill man ha en passande och fettsnål sås till, så prova denna Pestosås.
Går lika bra att äta varm som kall.

 

Ingredienser:
1/2 burk röd pesto
1 dl passerade tomaten
1 stor tomat
1 rödlök
1 gullök
salt
vitpeppar

 

Gör såhär:
Finhacka lökarna och tomaten.
Blanda samman alla ingredienserna.

Antingen kan du hälla i såsen på kycklingen och värma i ugnen eller så värmer du upp den i en kastrull på spisen, eller så serverar du såsen kall helt enkelt.


Pannbiff

Dessa hemlagade saftiga pannbiffar är verkligen supergoda.
Receptet är samma som till köttbullar.
ca 8 biffar

 

Ingredienser:
500 g köttfärs (Blandfärs)
1 gullök
1 ägg
salt
vitpeppar

 

Gör såhär:
Lägg köttfärsen i en bunke.
Riv löken och lägg i.
Tillsätt ägg och kryddorna.
Blanda allt.
Forma 8 biffar och stek (jag brukar alltid steka i rapsolja).

Serveras med kokt potatis, gräddsås och sallad.


Köttbullar

Detta är ett recept på goda och saftiga köttbullar, efter du ätid dessa vill du förhoppningsvis aldrig köpa färdiga mer!!
Detta är samma recept som till pannbiffar.
ca. 20 köttbullar

 

Ingredienser:
500 g köttfärs (Blandfärs)
1 gullök
1 ägg
salt
vitpeppar

Gör såhär:
Lägg köttfärsen i en bunke.
Riv löken och lägg i.
Tillsätt ägg och kryddorna.
Blanda allt.
Forma köttbullarna och stek upp (jag brukar alltid steka i rapsolja).

Serveras ev med kokt potatis, gräddsås och sallad.


Pizza torsk

Detta är en god och anorlunda fiskrätt som smakar pizza.
4 port.

 

Ingredienser:
200 g torskfilé fryst
1 krm salt
1 krm vitpeppar

Sås:
0,5 dl fiskspad
1/2 fiskbuljong tärning
1 msk tomatpuré
1 dl Lätt créme fraiche
1,2 tsk potatismjöl
1,2 tsk oregano
16 g ost
salt & peppar

 

Gör såhär:
Lägg fisken i en form. Krydda med salt o peppar. Tillaga i ugnen 225 grader tills fisken är färdig, ca 20 min. Låt stå i 5 min innan fiskspadet hälls av.
Koka upp fiskspad och buljong med tomatpuré. Rör ner créme fraiche, potatismjöl och oregano, hetta upp!
Smaka av såsen och ev salta & peppra.
Slå såsen över fisken, strö över ost.
Gräddas ytterligare i ugn 225 grader tills osten smält och fått gyllenbrun färg.

Serveras med potatis/ris och koka morötter.


Amerikanska pannkakor

För er som vill ha lite tjockare frukostpannkakor så är detta receptet för er.

Receptet räcker till 4 portioner.

.

Foto Fredrik Sandin Carlsson

 

Ingredienser:
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk margarin

 

Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret och blanda i ägg och mjölk.
Blanda samman allt och vispa till en jämn smet.
Stek ca 10cm stora pannkakor med smör i pannan.


Laxburgare

Dessa fantastiska laxburgare blev en smaskig favorit direkt.
Receptet är från Jamie Oliver, recept.nu.

Detta recept är 8 personer

Foto: David Loftus och Chris Terry

 

Ingredienser:
flingsalt eller nymalen svartpeppar
600 g potatis
500 g benfri laxfilé med skinnet kvar
olivolja
1 knippe bladpersilja (jag brukar ta gräslök och persilja, som finns färskt frysta i frysdisken på ica)
1 msk vetemjöl, plus lite till
1 st stort ägg
2 st citroner

 

Gör såhär:

Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar.

 

Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga, cirka 10-12 minuter.

 

Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av.

 

Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunka och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda sedan alla ingredienser väl.

 

Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till cirka 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat eller en bricka, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Ställ i kylen i cirka 1 timme.

 

Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olivolja. När oljan är varm, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 minuter på varje sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Eventuellt måste de stekas i omgångar. Servera genast med citronklyftor, ärter, broccoli, gröna blad eller sallad till.

 


RSS 2.0