Chokladkolasnitt

Provade dessa små kakor samtidigt som jag gjorde kolakakor, roligt med lite valmöjlighet.
Personligen var dessa ingen jättefavorit, men för chokladälskaren så passar de utmärkt!
Receptet hittade jag på Arla.se och blir till ca 40 st.
 
 
Ingredienser
100 g rumsvarmt margarin
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2,5 msk kakao
2 dl vetemjöl
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
 
Gör Såhär
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Vispa smör, socker, och sirap med elvisp tills blandningen är ljus och porös.
3. Sikta ner mjöl, kakao, vaniljsocker och bikarbonat. Kör med elvispen tills det blivit en smulig deg.
4. Tryck ihop degen med handen i bunken. Ta upp degen på köksbänken och dela den i två delar, rulla ut varje del till en längd som är lika lång som plåten.
5. Lägg rullarna på en plåt med bakplåtspapper och platta ut länderna lite. De flyter ut i ugnen, men behöver ändå jämnas till lite med handen.
6. Baka mitt i ugnen i ca 20 minuter.
7. Låt längderna svalna lite innan du skär de i sneda bitar. Låt kakaorna kallna på plåten.
 
 
 

Korintkakor

Dessa kakor är ganska torra men åh så goda.
Utmärkta fikakakor!

 

Ingredinser
4 1/2 dl vetemjöl
1 1/2 dl socker
2 tsk bakpulver
200 g rumstempererat margarin
1 dl russin

Gör Såhär
* Arbeta samman alla ingredienserna till en deg.
* Forma små bollar och lägg på smord plåt eller bakplåtspapper.
* Tryck sedan ut bollarna med en mjölad gaffel.
* Gräddas mitt i ugn 200 grader ca 8-10 min.
* Låt svalna


Sockerkaka

Här kommer ännu en klassiker, den välkända sockerkakan som kan smaksättas på många olika sätt.
Personligen föredrar jag den vanliga sockerkakan utan någon speciell smaksättning, men smaken är som baken ;-)
 
 
 
Ingredienser
3 ägg
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
75 g margarin
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
 
Gör Såhär

1. Smörj och bröa en hålform. Sätt ugnen på 175°C.

2. Vispa ägg och socker vitt och pösigt med elvisp.

3. Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver och sila ner i smeten. Vispa ihop med elvisp.

4. Smält smöret, häll i vatten och låt koka upp. Häll sedan det i smeten och vispa till en jämn smet. Så fort smeten är jämn så häll smeten i formen och ställ direkt in den i ugnen. Det är viktigt att man är snabb eftersom värmen gör att bakpulvrets effekt startas.

5. Grädda i nedre delen av ugnen i 175°C, ca 45 minuter.

6. Låt kakan svalna i formen en liten stund. Stjälp sedan upp den. Låt kakan kallna under formen.

 

Ljus kärleksmums

 

Vem älskar inte klassikern kärleksmums?
Här är den ljusa varianten och jag tycker faktiskt att den är snäppet godare.


Till en liten plåt (ca 30x40cm)

Botten
3 ägg
4 dl socker
4,5 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
2,25 dl ljummet vatten

Smörkräm
150 g rumstempererat margarin
knappt 2 dl socker
3 tsk vaniljsocker
1,5 äggulor


Till en stor plåt

Botten
4 ägg
5,5 dl socker
6 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3 dl ljummet vatten

Smörkräm
200 g rumstempererat margarin
2,5 dl socker
4 tsk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering
 kokos

* Vispa ägg och socker poröst.
* Vänd försiktigt ner mjöl och bakpulver.
* Blanda sist i vattnet.
* Gräddas mitt i ugn 175 grader i ca 25-30 min.
* Låt kakan svalna.
* Blanda ihop allt till smörkrämen och smeta på kakan.
* Garnera med kokos
 
 

Går bra att frysa in kakan

RSS 2.0