Macarons

Idag har jag försökt mig på macarons för första gången. Hade en massa annat på gång samtidigt vilket jag nog inte skulle, som man tyvärr kunde se på resultatet... men smaken var inget att klaga på.

Bättre lycka nästa gång!


Grundrecept mandelkakor
4 äggvitor
0,5dl strösocker
150g skållad och malen sötmandel
4 dl florsocker

Gör såhär:
Sätt ugnen på 150 grader.
Vispa äggvitor på låg hastighet i en bunke och öka efter hand.
Tisllsätt strösocker, lite i taget och vispa till en toppig maräng.
Blanda försiktigt ner malen mandel och florsocker.
Spritsa eller klicka ut smeten till 50 runda klickar, stora som en femkrona, på en plåt med silpat eller bakplåtspapper.
Låt kakorna vila på plåten i 15 min för att förhindra dem från att spricka i ugnen.
Grädda kakorna i nedre delen av ugnen ca 12 min, de skall vara lite mjuka i mitten.
Dra bort silpat/bakplåtspappret från plåten direkt och lår kakorna svalna.

Grundrecept smörkräm
100 g mjukt smör
1,5 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 ekologisk äggula
några droppar valfri hushållsfärg

Gör såhär:
Vispa smör, florsocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Vispa ner äggulan
Färga med karamellfärg och smaksätt med valfri smak/essens.
Spritsa ut krämen på undersidan av 25 mandelkakor.
Lägg resten av kakorna över som lock.

Rosa Hallonmacarons
Färga macaronsmeten med röd hushållsfärg.
Smaksätt krämen med 2 msk hallonsylt.

Citronmacarons
Färga krämen med gul hushållsfärg.
Smaksätt med citronessens efter smak.

Vaniljmacarons
Smaksätt krämen med vaniljessens efter smak.


Tigerkaka



Detta recept blir till 1 Tigerkaka.

Ingredienser:
50 g margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker

1 dl kakao
1 dl vatten

 

Gör såhär:
Smält margarinet.
Vispa ägg och socker poröst.
Tillsätt mjöl, bakpulver, vaniljsocker och smöret.

Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt kakao och vatten.
Häll först i den ljusa smeten i en smörad och bröad form, sedan den mörka över.
Gräddas mitt i ugn 225 grader i ca 20 min, prova med provsticka.


Enkel pastakyckling

Detta är en god och jätte enkel pastasås när man snabbt vill ha middagen färdig.
Receptet är till 4 port.

Ingredienser:
4 tinade kycklingfiléer
2 Burkar créme fraiche Franska örter
salt
vitpeppar

Gör såhär:
Stek kycklingen.
Häll i créme fraichen , salta o peppra enligt smak.
Låt puttra på svag värme i ett par minuter.

Serveras med valfri pasta!
Jag brukar ha penne pasta till.


Köttfärssås

Det finns säker flera hundra olika recept på köttfärssås, men detta är min favorit som jag fått av mamma.

Ingredienser:
500 g köttfärs (blandfärs)
1 burk krossade tomater
1 gullök
1 vitlöksklyfta
satl, peppar, rosmarin
2 msk tomatpuré
2 dl vatten minst

Gör såhär:
Stek upp köttfärsen.
Hacka löken och pressa vitlöken.
Lägg i alla ingredienserna tillsammans med köttfärsen.
Låt puttra på låg värme i ca. 30-45 min
Tillsätt mer vatten om det behövs.


Tigermuffins



Ingredienser:
s grundrecept utan smaksättning (se muffins grundrecept)
1 dl kakao
1 dl vatten

Gör såhär:
Smält margarinet.
Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker, smöret och ev smaksättning.
Blanda till en jämn smet.
Häll över 1/3 av smeten i en annan bunke och tillsätt där kakao och vatten.
Fyll muffinsformarna med först ca 2 msk ljus smet sedan ca 1 msk mörk smet.
Gräddas mitt i ugn 225 grader i ca 10 min, prova med provsticka.


Muffins grundrecept

Utifrån detta recept kan du göra muffins med valfri smaksättning.
Jag brukar göra tigermuffins (se receptet för Tigermuffins).

Ingredienser:
50 g margarin
2 ägg
2 dl socker
3 dl mjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Ev. smaksättning (tex. rivet citronskal)

Gör såhär:
Smält margarinet.

Vispa ägg och socker poröst.
Blanda i mjöl, bakpulver, vaniljsocker, smöret och ev smaksättning.
Blanda till en jämn smet.
Fyll muffinsformarna till hälften.
Gräddas mitt i ugn 225 grader i 8-10 min, prova med provsticka.


Mördegskakor med kanel

Dessa härliga torra kakor är perfekta till fikakaffet/teet.

Ingredienser:
200 g rumstempererat margarin
5 dl vetemjöl
1 dl socker
Kanel efter smak

Gör såhär:
Hacka samman alla ingredienser direkt på bakbordet och arbeta sedan ihop degen eller använd köksassistenten.
Rulla ut degen till en ca. 6 cm i diameter lång korv.
Ta fram en bit aluminiumfolie och strö kanel på eller direkt på bakbordet. Rulla sedan degen i kanel så att hela "korven" är täckt, även sidorna.
Lägg degen i frysen till den stelnat lite. Skär sedan ut ca 6 mm tjocka kakor.
Lägg kakorna på bakplåtspapper och trýck till kakorna lite.
Gräddas mitt i ugn 175-200 grader 10 min.


Du kan även göra schackrutor
1 sats mördeg
2 msk kakao

Dela degen i två delar. Arbeta in kakaon i ena delen.
Rulla ut degen i två ljusa och två mörka jämna längder. Lägg en ljus bredvid en mörk och byt plats på färgerna i nästa lager. Tryck samman längderna så att de bildar en fyrkant i schackmönster.
Skär i ca 6 mm tunna skivor. Lägg ut dem på en plåt med bakplåtspapper och tryck till kakorna lite.
Gräddas mitt i ugn 175-200 grader 10 min.


Kladdkaksmuffins

Med detta recept går även lika bra att göra en stor kladdkaka!

2 ägg
3 dl socker
1 tsk vaniljsocker
4 msk kakao
1 krm salt
1 1/2 dl mjöl
200 gram smält margarin

* Vispa ägg och socker fluffigt
* Tillsätt resten av ingredienserna (jag brukar alltid lägga i lite extra vaniljsocker, ungefär en extra tsk), blandas till en jämn smet.

Kladdkaksmuffins
* Smöra och bröa aluminiumformar, ca. 25 st.
* Klicka i ca. 1 msk smet i varje form.
* Grädda mitt i ugn 175 grader i 10-15min. Kolla gärna med provstick så att dom inte är för kladdiga!
* Låt svalna, pudra sedan över med florsocker.




Kladdkaka
* Smöra och bröa en stor form, jag brukar ta en rund form på ca. 25cm i diameter.
* Gräddas mitt i ugn 200 grader, ca 20-25min, prova gärna med provsticka.
* Låt kakan svalna, pudra sedan över med florsocker.


Muffinsen/kakan är lika god kall som varm.
Kan serveras med glass, grädde eller ätas som den är.
Går jättebra att frysa in och kan förvaras i kyskåp (men täck då kladdkakan med aluminiumfolie, och muffinsen i en påse).


Bakelser

På min 25-årsdag gjorde jag små tårtbakelser till alla gäster istället för en vanlig traditionell tårta.





Jag hann tyvärr inte göra tårtbotten utan var tvungen att köpa.
Jag använde mig av glas i önskad storlek gör att få ut bottnarna till tårtan.

Sen använde jag ett lock som mall när jag skar ut marsipantoppen. för att få en jämn cirkel.
Kronan och siffrorna hade jag speciella utstickare till, kom tyvärr inte ihåg exakt vart jag köpte dom men det var på nätet i alla fall.

Fyllningen:

Lager 1
Vaniljkräm

Den här krämen är lite mer snabbgjord än vaniljkräm. Detta tycker jag blir ganska mycket kräm, mängden räcker till 2 lager fyllning i en normalstor tårta.
Grundreceptet är från Toves bakblogg, jag har bara lagt till vaniljstång eftersom jag vill ha mer vaniljsmak.

3 gelatinblad
4dl mjölk (gärna helmjölk, 3% fett)
1 äggula
0,5 dl socker
en halv vaniljstång
2 tsk vaniljsocker
2-3 dl grädde

Blötlägg gelantinbladen.
Mät upp mjölk, äggula, potatismjöl, socker och "kärna" ur halva vaniljstången (glöm inte att även lägga i själva stången) och lägg allt i en kastrull.
Värm upp blandningen under konstant omrörning tills krämen blivit tjock och små bubblor bildas, men var noga med att den inte börjar koka!
Ta bort vaniljstången ur krämen.
Ta upp gelatinbladen, krama ur vattnet och blanda ner dom i krämen.
Låt svalna!
Vispa grädden och tillsätt den och vaniljsockret i krämen.

För att det ska stelna ställ in i kylskåpet!


Lager 2
Jordgubbsmousse

En mycket god fyllning som man även kan ha som efterrätt (men dock utan gelatin i så fall).
Receptet är från Toves bakblogg.

350-400 g jordgubbar

250 g turkisk yoghurt
1 dl socker
5 gelatinblad
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde

Mosa jordgubbarna, blanda med yoghurten, sockret, vaniljsockret och gelatinbladen som du blötlagt och smält i en skvätt vatten. Vispa grädden och blanda ner den.

För  att det ska stelna fortare brukar jag sätta in moussen i frysen en stund sen in i kylskåpet.


Vispad grädde på toppen - bygg upp det lite som ett berg och glöm inte grädde på sidorna så marsipanen fastnar.
Sen är det bara att lägga på marsipanen och dekorera!!

Här är en annan där jag använt blåa sugerpaste blommor på, fastlimmade med ätbart lim.




Kokostoppar

Detta är en dubbelsats och då får jag ut 30 medelstora kokostoppar.

100 g margarin
4 ägg
2 dl socker
2 påsar (200g per påse) Riven Kokos

Smält margarinet och låt det svalna.
Blanda samman ägg och socker, vispa inte.
Tillsätt margarin och kokos.
Och låt smeten svälla i ungefär 10 min.

Klicka ut toppar på bakplåtspapper.
Grädda mitt i ugn 175 grader 10-15 min eller tills topparna fått gyllenbrun färg.


Kitchen Aid

När man bakar mycket så kan det underlätta betydligt att ha en bra köksassistent.

Personligen så väljer jag en Kitchen Aid Artisan.
Den är inte bara bra, utan väldigt snygg också. Jag tycker det är viktigt att den ser bra ut eftersom jag har den ståendes framme på köksbänken hela tiden!


Välkommen till min nya blogg!

Jag som driver denna Mat&Bak blogg heter Isabelle och en av mina stora passioner i livet är att baka.

Här kommer jag samla alla mina favoritrecept, kommer även ha "gästrecept" där ni läsare får möjlighet dela med sig av era favoritrecept.

Har ni några frågor eller vill dela med er av era favoritrecept kontakta mig på [email protected]. Om ni vill dela med er av recept, glöm inte att skicka med bild!!

Hoppas det ska smaka!!


RSS 2.0