Sega chokladrutor

Provade mig på ett nytt kladdkaksrecept på härligt sega chokladrutor med frasig yta, mumsigt goda!
Receptet kommer ifrån Maria Öhrns bok  - Kladdkakor nya och gamla favoriter för den chokladälskande hemmabagaren.


Ingredienser:

100 g smör eller margarin
2 ägg
3 dl strösocker
1 1/2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 1/2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Smöra och bröa en ugnsform med måtten 20x25 cm.
Smält smöret på svag värme.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt och rör sedan ner det smälta smöret.
Blanda mjöl, kakao, vaniljcoker och bakpulver. Rör sedan försiktigt ner blandingen i äggsmeten.
Häll smeten i formen och grädda 35 minuter i 150 grader.

Låt svalna inna du skär upp rutorna.

Du kan även pudra över med florsocker om du vill!!


Chorizogratäng

Detta är egentligen bara en potatisgratäng med chorizo som jag själv hittade på av en slump, men den blev efter den dagen en stor favorit hos min man, och även hos gästerna som tog om många gånger.
Roligt när man lyckas så bra :-)

Ca. 4 personer

Ingredienser:
4-5 stora potatisar
1 stor gullölk
gratängost
lite parmesanost
ca 2 chorizokorvar
2,5 dl grädde

Gör såhär:
Skär potatisen i lövtunna skivor.
Dela löken och skär relativ tunnt, skär även korven i ganska tunna skivor.
Ta fram en ungsform och lägg först potatisskivorna som takpannor i botten på formen. Lägg några korvskivor på och strimla över med lite lök och ca två nypor gratängost (mycket lite).
Lägg sedan på ett lager till med potatis, korv lök och denna gången lite parmesan (även här mycket lite ost).
Gör ett lager till, och denna gången utan ost .
Lägg till sist ett lager med potatisskivor överst och häll på grädden på toppen. Strimla över lite gratängost och grädda mitt i ugn 200 grader i ca 30 minuter. Täck med aluminiumfolie om osten får för mycket färg, prova med provsticka om den är färdig. Tänk bara på att det ska kännas lite hårt pga korven i.
Om du är osäker kan du grädda gratängen lite extra med aluminiumfolie över.

OBS! Vill du ha den lite magrare kan du alltid ta bort osten mellan lagrena och bara ha lite ost på toppen, ta då gärna både lite parmesan och gratängost!
Jag brukar själv ta bort osten emellan, men grundreceptet var med ost.


Vegetarisk Flower Power tårta

Som tack gjorde jag denna färggranna Flower Power tårtan till min fina arbetskamrat.
Tyvärr blev den stora tårtbottnen inte så som jag ville utseendemässigt, men smaken var ingen att klaga på!



Tårtan bestod av
Ljus tårtbotten
Hallonmousse
- vegetarisk
Vaniljmousse - vegetarisk
och var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj

Som ni vet är det normalt en massa gelatin i mousserna men eftersom min arbetkamrat är vegetarian så tog jag helt enkelt bort all gelatin från receptet och det blev faktiskt väldigt bra.

Det enda jag gjorde anorlunda var att jag vispa grädden ännu hårdare än vanligt och till hallommoussen tillsatte jag lite mazenamjöl för att få den lite fastare.
Jag spritsade även en "mur" av smörkräm längs med kanterna på tårtbottnarna för att mousserna inte skulle rinna ut när jag la på nästa lager. Det gör jag även ibland till andra tårtor, men dock inte lika hög mur.


Dålig uppdatering

Ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen på bloggen, jag har haft fullt upp i en period nu.
Men ska jag verkligen skärpa till mig och komma igång igen!!

Under tiden jag har varit "frånvarande" så har jag ialla fall några nya inlägg att komma med!!

Bon appetit!


Födelsedagstårta Svart Lila

Gjorde denna härligt goda tårta till min svägerskas fördelsedag.
Färgtemat för dagen/kvällen gick i svart och lila och likaså tårtan såklart!
Denna gången fick jag till en enligt (petiga mig) perfekt tårtbotten, önskar att alla blev lika bra. Men övning ger färdighet som man säger!!



  

Tårtan bestod av
Choklad tårtbotten
Hallonmousse
Vaniljmousse

Och var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj.


RSS 2.0