Chorizogratäng
Detta är egentligen bara en potatisgratäng med chorizo som jag själv hittade på av en slump, men den blev efter den dagen en stor favorit hos min man, och även hos gästerna som tog om många gånger.
Roligt när man lyckas så bra :-)
Ca. 4 personer
Ingredienser:
4-5 stora potatisar
1 stor gullölk
gratängost
lite parmesanost
ca 2 chorizokorvar
2,5 dl grädde
Gör såhär:
Skär potatisen i lövtunna skivor.
Dela löken och skär relativ tunnt, skär även korven i ganska tunna skivor.
Ta fram en ungsform och lägg först potatisskivorna som takpannor i botten på formen. Lägg några korvskivor på och strimla över med lite lök och ca två nypor gratängost (mycket lite).
Lägg sedan på ett lager till med potatis, korv lök och denna gången lite parmesan (även här mycket lite ost).
Gör ett lager till, och denna gången utan ost .
Lägg till sist ett lager med potatisskivor överst och häll på grädden på toppen. Strimla över lite gratängost och grädda mitt i ugn 200 grader i ca 30 minuter. Täck med aluminiumfolie om osten får för mycket färg, prova med provsticka om den är färdig. Tänk bara på att det ska kännas lite hårt pga korven i.
Om du är osäker kan du grädda gratängen lite extra med aluminiumfolie över.
OBS! Vill du ha den lite magrare kan du alltid ta bort osten mellan lagrena och bara ha lite ost på toppen, ta då gärna både lite parmesan och gratängost!
Jag brukar själv ta bort osten emellan, men grundreceptet var med ost.