Chokladmums/kärleksmums

Dessa fantastiskt goda kakor är verkligen värt att baka nån gång emellanåt, så småningom kommer jag även baka den ljusa varianten av dessa kakor och den är möjligtvis ännu godare om man nu gillar det bättre än ckolkladsmak.
 
 
Ingredienser:
150 g smör/margarin
2 ägg
3 dl socker
1 1/2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 msk bakpulver
1 msk vaniljsocker
 
Chokladkräm:
100 g smör/margarin
2 dl vispgrädde
4 msk socker
2 tsk vetemjöl
2 tsk kakao
 
Garnering:
2 dl kokosflingor
 
Gör Såhär:
Sätt ugnen på 225 grader.
Smält smöret i en kastrull.
Vispa ägg och socker pösigt. Rör sedan ner smöret och mjölken.
Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och vaniljsocker. Sila och vänd försiktigt ner i äggsmeten.
Bred ut smeten i en bakplåtspappersklägg långpanna, ca 30x40 cm.
Grädda kakan i ugn ca 10-15 minuter.
Strö över lite socker på ett bakpapper. Stjälp upp kakan på pappret och dra av det gamla pappret. Pensla med lite kallt vatten om det inte lossnar.
Låt kakan kallna.
Gör krämen: smält smöret i en kastrull.
Tillsätt grädde, socker, vetemjöl och kakao.
Koka krämen tills den tjockar, ca 5 minuter.
Bred sedan krämen över kakan. Strö över kokosflingor och skär kakan i fyrkantiga bitar.
 

Rabarberpaj

Passade på att plocka några rabarber från min mammas trädgård innan höstkylan tar död på dom och då kunde jag ju lätt slänga ihop en snabb och god rabarberpaj till efterrätt!!
 
 
Ingredienser:
Rabarber (så mycket hackade rabarber att de täcker bottnen på pajformen)
1 dl socker
ev. 1 tsk vaniljsocker
 
Smuldeg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
4 tsk socker
150 g margari
 
Gör Såhär:
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala rabarberskälkarna med kniv eller ev. potatisskalare.
Strimla sedan rabarbern i ca 1 cm bitar eller finare.
Smörj en ugnssäker form med ca 1 msk smör/margarin.
Lägg rabarberbitarna i formen.
Strö över socker och vanljsocker.
Gör smuldegen till rabarberpajen: lägg mjöl, socker och smör/margarin i en skål. Arbeta med fingertopparna eller en gaffel samman mjölblandningen till en grynig massa.
Täck rabarberna med smuldegen.
Baka pajen i mitten av ugnen tills den fått ljusbrun färg och rabarbern mjuknaat, ca 20-30 minuter.
Severa rabarberpajen med kall vaniljsås eller vaniljglass.
 
 

Pakettårta

En arbetskamrat beställde en tårta av mig för ett par veckor sedan. Hennes son fyllde 18 år och det firades såklart med en härlig födelsedagstårta!!
 
Och det passade ju bra att få en presenttårta som födelsedagsöverraskning :-)
 
 
Tårtan bestod av:
 
Ljusa bottnar
Hallonmousse (utan gelatin)
Vaniljmousse (utan gelatin)
spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj
 
Tårtan var täckt med marsipan, även banden och texten var också i marsipan.
Rosetten och Grattiskortet var gjorda i flowerpaste.
 
Tårtan skulle även bestod av ett antal meningsfulla ord;
Love, Hope, Happiness
Strength, Energy
Confidence, Courage
 
 
 
Det var fantastiskt roligt att äntligen få prova på at göra en presenttårta, hoppas bara det inte blir min sista!!
 

Namngivelsetårta

Fick den stora äran att baka två tårtor till min svägerskas lilla dotters namngivelsekalas.
En stor tvåvåningstårta och en enkel, med fjärilar och blommor.
 
Såhär blev det färdiga resultatet
 
 
 

 
Våningstårtan bestod av:
Ljusa bottnar
Hallonmousse
Vaniljmousse med extra vanilj
Tårtorna var sacklade med smörkräm smaksatt med vanilj
Marsipantäcke och dekorationer i flowerpaste
 
Den "enkla" tårtan bestod av:
Chokladbotten
Hallonmousse
Vaniljmousse med extra vanilj
Tårta var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj
Marsipantäcke, marsipantext och dekorationer i flowerpaste.
 
Stort lycka till i livet lilla Mira!!
 

"Hjärtlig" flyttårta

Min syster och hennes familj har nyligen köpt hus och ska snart flytta. Så därför ville jag göra en tårta för att fira den stora händelsen!
Plus att jag fick en ursäkt att använda min nya hjärtformade bakform ;-)
 
Tårtan bestod av:
Ljus botten
Mangomousse
Vaniljkräm
Och var spacklad med smörkräm smaksatt med vanilj
 
Mangomoussen och vaniljkrämen köpte jag på Tårtdecor idag. Det var pulver som bara var att blanda med vatten och grädde.
Personligen tyckte jag inte dom var någon höjdare. Det är mycket godare att göra egna mousser och krämer från start istället. Men man måste prova!
 

Hemmagjord Hamburgare

Det är så gott att göra egna hamburgare!!
Fräsch och krispig sallad, tomat, gurka, lök, egengjort hamburgekött, ketchup, hamburgedressing och såklart bröd.
 
 
Mumsigt!!

LCHF Kladdmuffins

I fredags var det min tur att baka fredagsfikat på jobbet.
Jag bakade Tigerkaka och LCHF Kladdmuffins.
Eftersom vi har några stycken som följer LCHF så tyckte jag det var synd om dom inte skulle få fika med oss andra.
Receptet hittade jag på www.recpet.ninasmat.se
 
Muffinsen blev mycket godkända av både LCHF-arna och även de andra kollegorna!!
 
  

Ingredienser:
2 ägg
100g Riktigt smör
½ krm äkta vanilj (vaniljpulver)
¾ dl grädde
100g mörk choklad (högprocentigt) jag valde en 75% Choklad men Mint
 
Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader

Vispa äggen, så fluffigt det går.

Smält smöret och bryt ner chokladen i, rör tills chokladen smält.

Vispa ner grädden i äggsmeten och vaniljen, tillsätt chokladsmeten och vispa tills det blandas ordentligt.

Häll upp i muffinsformar ca:12 st, fyll till hälften (aluminium) och grädda 6-8 min.

Låt svalna kallt, gärna ett par timmar, vill man stoppa dom i frysen går det alldeles utmärkt och är en perfekt kaka att ta med när man ska åka nånstans.

 

Serveras gärna med en stor klick grädde och hallon!! 
 
 
 

Kycklingsallad

Eller som jag egentligen kan kalla denna: Kycklingsallad a la Camilla, eftersom min fina vän Camilla har gjort något liknande, kom tyvärr inte ihåg hur hon sa att hon gjorde exakt...
Så detta blir instället på mitt sätt men med inspiration från hennes fantastiskt goda kycklingsallad!!!
Denna lunch är, förutom fettsnål såklart, mycket mättande och GOD!
 
Receptet blir till ca 4 pers.
 
 
Ingredienser:
6 st små kycklingfiléer
(finns att köpa fryst i påse, kom inte ihåg vad de kallas tyvärr)
Soya
Kycklingkrydda
4 st Kokta ägg
Sallad (den du gillar)
Tomater
Gurka
Paprika
Majs
ev. fetaost, soltorkade tomater och/eller dressing
 
Gör såhär:
Börja med att tina kycklingfiléerna. Lägg dom sedan i en ugnssäker form och häll på soya och kycklingkrydda efter smak.  Vänd sedan på kycklingen så att dom är helt "marinerade".
Tillaga dom mitt i ugn 175 grader i ca. 15-20 minuter.
Hårdkoka äggen.
Skölj och hacka upp all sallad och grönsakerna. Såklart kan du ta de grönsaker som du tycker om bäst!
 
Lägg nu upp på tallrik.
Börja med salladen, sedan grönsakerna och sist lägger du på kycklingen och äggen som du har delat i halvor.
Och om du vill fetaost, soltorkade tomater och/eller dressing.
 
 
 
 

Färska örter

Det är verkligen härligt att ha färska örter hemma, det är inte bara gott utan även dekorativt tycker jag...
Eller vad säger ni?
 
 

RSS 2.0