Grundrecept Surdegsbröd på vete

 
Bakade nyligen mitt första surdegsbröd, vilket blev supergott verkligen.
Jag gör tyvärr inte egen surdeg, det är ju så mycket enklare att köpa färdig i matbutiken ;-)
 
 
Ingredienser
1 burk (150g) Bagarens Vetesurdeg
1/2 pkt (25g) Färsk kronjäst för matbröd
5 dl kallt Vatten
13,5 dl Vetemjöl
3 tsk Salt
1 msk Rapsolja
 
Gör Såhär
1. Skaka burken och rör ihop surdeg med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
2. Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 minuter i bakmaskin eller 15 minuter för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men nte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
3. Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2-3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
4. Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
5. Sätt ugnen på 260 grader i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med 1/2 liter vatten i ugnen.
6. Gör 2-3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220 grader. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 20-25 minuter. Låt svalna på galler.
 
 
Receptet har jag hittat på vetesurdegs burken från :-)
 

RSS 2.0