Tårta Vinter & snö

Fick den stora äran att baka ännu en födelsedagstårta.
Denna gången var det vinter och snö som var temat.

Har länge velat prova att göra en vintertårta och såhär blev resultatet...



    

Tårtan bestod av;

Ljus tårtbotten
Chokladkräm
Hallonmousse

och var spacklad med
Smörkräm smaksatt med vanilj


Kokosmaräng

En arbetskamrat till mig hade bakat jättegoda kokosmaränger till fredagsfika och jag vara bara tvungen att provbaka själv.
Superlätt och supergott!

 

Ingredienser:
3 äggvitor
2 dl socker
200g kokos
1 1/2 tsk vaniljsocker

Gör såhär:
Vispa äggvitorna till skum. Vispa sedan i socker och vaniljsocker lite i taget.
Vänd sedan försiktigt i kokosen.
Klicka ut runda bollar på plåt med bakplåtspapper (ca 1 msk) och platta till lite på toppen.
Grädda marängerna mitt i ugn 175 grader i ca 10 minuter.

Låt svalna på plåten innan du tar bort dom från pappret.


Kanelbullar

Bullar går nog hem hos alla kan jag tro och här delar jag med mig av mitt favoritrecept på kanelbullar. 
Själv har jag ett egengjort recept på  fyllningen men det behåller jag för mig själv ;-) Så här får ni istället det ursprunglinga receptet!
Jag följer aldrig detta recept till punkt och pricka eftersom jag har mina egna små tillägg som gör bullarna fantastiskt goda, men det är också en hemlighet...
 
Receptet ger ca 20 st

Ingredienser:
50g margarin
2 dl mjölk
25g jäst
1/2 dl strösocker
1 krm salt
5-6 dl vetemjöl

Fyllning
1 1/2 msk margarin
1 1/2 msk strösocker
1 tsk kanel

Pensling
1 ägg
pärlsocker

Gör såhär:
Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt).
Smula ner jästen och rör med träslev tills den lösts sig.
Tillsätt socker, salt och 4 1/2 dl vetemjöl. Arbeta degen smidig, tillsätt mer mjöl om det behövs, tills degen släpper skålen.
Låt jäsa under bakduk i 30-60 minuter, beroende på hur länge du orkar vänta.
Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig och slät.
Dela degen i två delar. Kavla ut varje del till en rektangel. Lägg hälften av fyllningen på varje del. Rulla ihop degen till en rulle och skär varje rulle i 10 bitar. Ställ i bullformar eller smörad plåt.
Pensla med uppvispat ägg och strö pärlsocker över.
Grädda bullarna mitt i ugn 250-275 grader i 6-8 minuter.
Lägg på galler och låt svalna med bakduk över.



Tips!
Av en sats bullar kan du även baka 20 klippta bullar eller en klipps längd.
Av samma deg utan fyllning får du 16 lussekatter eller 1 fläta.


Kokos Mums och Mums Mums





Nu såhär innan julen brukar jag baka kokosmums, men detta året slog jag på stort och passade även på att baka klassiska Mums Mums.
Detta recept har jag hittat på www.matinfo.se
På en sats fick jag ut;
49 Kokos Mums (3x3)
eller
34 stora och 22 små Mums Mums

Ingredienser:

4 1/2 dl Strösocker
3/4 dl Florsocker
1 Äggvita
1 1/2 dl kallt vatten
1 1/2 msk Gelatinpulver
1 1/2 dl kokhett vatten

GARNERING KOKOS MUMS
5 dl kokosflingor (ca 200g)
1 msk kakao

GARNERING MUMS MUMS
500 g ljus Blockchoklad
Smörgåsrån

Gör såhär:
Blanda strösocker, florsocker, äggvitan och det kalla vattnet i en skål.
Rör i gelatinpulvret i det heta vattnet. Tillsätt detta till sockerblandningen.
Vispa alltsammans med köksassistent eller elvisp (ballong) i ca 30 minuter till en pösig smet. Vispa med ganska hög hastighet, hastighet 4 om det går mellan 1 och 8.

Till Kokos Mums
Blanda samman kokosflingor och kakaopulver. Sikta om det är klumpar.
Häll lite av det på botten av en långpanna, 20x30 cm. Häll i smeten och strö lite kokosblandning över.
Låt smeten stå kallt tills den stelnat.
Skär den i bitar ca 4x5 (jag tyckte att ca 3x3 var lagom) och doppa snittytorna i resten av kokosströsslet tills bitarna är helt täckta runtom.
Lägg kokos-mumsarna på galler eller bakplåtspapper. Förvara dem svalt, går utmärkt att frysa in!


Till Mums Mums
Kapa till smörgåsrånen till runda plattor med hjälp av pepparkaksform eller ett glas.
Spritsa ut smeten på plattorna och ställ dem i frysen i en timme.
Smält blockchokladen i mikro eller över ångbad.
Doppa sedan Mums Mumsen i chokladen ställ dem på bakplåtspapper och låt torka. Förvara dom svalt, går utmärkt att frysa in!
 


Gästrecept - Makalösa

Här kommer ännu ett gästrecept. Detta är från min kära mor på musiga småkakor.
ca 40 st

Ingredienser:
200 g rumstempererat margarin
1 1/2 dl strösocker
4 dl mjöl
1 1/2 dl russin
2 tsk bakpulver

Gör såhär:
Blanda samman alla alla ingredienserna.
Rulla till bollar. Lägg på bakplåtspapper och tryck till med gaffel.
Gräddas mitt i ugn 225 grader i ca 5 minuter.


Gästrecept - Julmuffins

Här kommer ett mumsigt recept på julmuffins som min syster vill dela med sig av.
Hon har modifierat receptet från boken; 7 Sorters Kakor.
ca 20 st

Ingredienser:
100 g margarin
2 ägg
3 dl socker
ca 1 tsk nystötta kademummakärnor
2 tsk kanel
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl mjölk

Gör såhär:
Smält margarinet tillsätt mjölk.
Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt kryddorna.
Blanda samman mjöl och bakpulver, varva mjölblandningen och margarinblandningen i äggsmeten (lite i taget).
Häll i smeten i formar. Garnera med pärlsocker.
Grädda mitt i ugn 200 grader i ca 15 minuter.


Lussekatter

Här kommer mitt favoritrecept på Lussekatter utan saffran eftersom min man inte tycker om saffran.
ca. 20-30 st beroende på storleken.

Ingredienser:
150 g margarin
5 dl mjölk
1 paket jäst (50 g)
1/2 tsk salt
1,5 dl socker
ca. 11 dl vetemjöl
plus lite mjöl till utbakning

Gör såhär:
Smält smöret, tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen och blanda tills den löst upp sig.
Arbeta samman alla ingredienserna tills degen släpper från kanterna. Låt jäsa i ca 30 min.
Arbeta degen försiktigt, dela upp i ca 20 bitar och forma lussekatterna.
Lägg på bakplåtspapper sätt i russinen och låt jäsa ytterligare ca 15-30 min.
Pensla med ägg och grädda mitt i ugnen 250 grader i ca 10 min.


RSS 2.0