Ljus/choklad tårtbotten

Får lägga upp detta inlägg igen eftersom det verkar ha försvunnit på något konstigt vis...


Inför Fars Dag ska det bli tårtbakning och nu har jag gjort klart alla bottnarna.
Här är en fantastiskt recept på tårtbotten som jag använder mig av.
Receptet har jag hittat på Toves bakblogg.


Till en form på 18 cm i diameter behövs 2 stora ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 3 stora ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 4-5 stora ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 5-6 stora ägg

Jag hade en form på 22cm i diameter och använde 4 stora (st L) ägg.
Det finns olika storlekar på äggen för er som inte visste; M - medium och L - large kolla på äggförpackningarna!!




Ta fram 3 lika stora glas. Knäck äggen i ett glas. Mät sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp lika mycket mjöl.
Man kan ersätta ca 1/3-1/4 av vetemjölet med kakaopulver om man vill ha chokladbotten.

I mjölglaset blandar du ännu ner bakpulver:
1 tsk till 2-3 ägg
1,5 tsk till 4-5 ägg
2 tsk till 6 ägg
Tips! Om äggsmeten är ordentligt vispad kan man minska bakpulvret med ungefär en tredjedel,
t.o.m. hälften. Bottnarna blir mycket bättre då.

 

Gör såhär:

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg och socker länge, det skall bli riktigt vitt och pösigt, mellan 5-10 min.
Blanda sen ner mjölblandningen försikigt.
Häll i smord och bröad form och grädda på nedersta falsen i:
20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-6 ägg. 

OBS! Öppna inte ungsluckan under de första 20 minuterna, då kan botten sjunka ihop.

Känn på botten med t.ex. en tändsticka när du tror att den är färdig, tändstickan skall vara torr när bottnen är klar.

Kom ihåg att ingredienserna vispas bäst rumsvarma, så ta fram äggen ur kylskåpet i god tid innan du börjar baka.

Låt botten stå och svalna en stund (15 minuter) i sin form innan du vänder över den på sockrat bakplåtspapper.



Enklast delar man tårtbottnar med en vanlig brödkniv och allra enklast går det om man fryst mer dem och delar dem när de är halvtinade.

Väl inpackade håller de sig fina i frysen i flera månader!!

Trackback
RSS 2.0