Vaniljkola

Till julen är kola en självklarhet tycker jag så här kommer ett supergott recept på vaniljkola.
Receptet har jag hittat i Johanna Westmans bok "JULGODIS, För små och stora sockerbagare".
Ca. 50 kolor

Ingredienser:
2 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
3 dl strösocker
100 g smör
1/2 vaniljstång

Gör såhär:
Förbered en långpanna, lägg i bakplåtspapper så att det går upp lite på kanterna.
Blanda grädde, sirap, socker och smör i en tjockbottnad kastrull.
Skrapa ur vaniljstången i blandningen och låt även stången koka med.
Koka upp och sjud sedan över svag värme tills termometern visar 120 grader eller tills kolan håller kulprovet.
Häll försiktigt kolasmeten i långpannan. Låt kolan stå och svalna en stund innan du ställer den i kylskåpet i minst en halvtimme, gärna över natten.
Skär eller klipp kolasmeten i bitar och slå sedan in i bakplåtspapper.



TIPS!!
Olja in kniven med en neutral olja, jag brukar använda rapsolja.

Trackback
RSS 2.0