Vallmogifflar

 
Letade runt på internet efter ett gott och enkelt bröd och hittade detta recept på vallmogifflar hos ensmakavkarin.com. Tyckte receptet var superbra, men att få till gillflarna av degen var dock lite svårare och kräver nog en viss träning innan man får till perfekta gifflar utan att arbeta allt för mycket med degen.
Receptet räcker till ungefär 18-20 gifflar.
 
 
 
Nödvändigheter
50g jäst
50g smör
5 dl mjölk
2 msk honung
1 tsk salt
12 – 13 dl vetemjöl
1 ägg till pensling Vallmofrön (eller sesamfrön)

 

Smula jästen i en stor bunke. Smält smöret i en kastrull och häll i mjölken. Värm mjölken till ca 37 grader och häll den över jästen. Rör om ordentligt tills all jäst lösts upp ordentligt. Tillsätt honung och salt. Blanda ner nästan allt mjöl och knåda ihop till en smidig deg. Låt degen jäsa i bunken med en duk över i minst 45 minuter.

Ta upp degen på bakbord och kavla ut den till en stor avlång rektangel. Skär degen i trekanter som du sedan rullar ihop, från den breda sidan mot den smaka änden. Lägg gifflarna med skarven nedåt på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i ca 30 minuter.

Pensla gifflarna med uppvispat ägg och strö över vallmofrön. Grädda gifflarna i ugnen på 175 grader i ca 15-20 minuter.

 

 

 
 

 

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0