Chocolate mud cake

 
Chocolate mud cake, också kallad Mississippi mud pie, är en fast och maffig chokladkaka som kommer från USA. Äts gärna ihop med grädde eller glass. I USA serveras den oftast med chokladganache topping, vilket jag personligen tycker är lite väl chokladigt.
Rekommenderar varmt denna kaka om du ska göra exempelvis en tårtväska. Chokladganache är då toppenbra för att limma ihop delarna och spackla tårtan. Jag skulle dock använt ljusare choklad eller blandat vit och mörk choklad i kakan.
 
 
Nödvändigheter
400 g mörk choklad, hackad
15 g snabbkaffe pulver
2 tsk vanilj extrakt/essens
60 ml vatten
225 g self-raising flour, siktat
25 g kakao, siktat
6 stora ägg
440 g strösocker
 
Self-raising flour är en blandning av mjöl (vetemjöl om inget annat anges) och jäsmedel (oftast bakpulver). Kungsörnen har ett "self raising flour" i sitt sortiment som de kallar "Extra fint mjöl". Det är enkelt att ersätta, blanda bara mjöl och bakpulver. Till en normalstor mjuk kaka (t.ex. sockerkaka) blir ca 1-2 tsk bakpulver lagom. En annan riktlinje är att använda knappt 3 tsk bakpulver till en halv liter mjöl.
 
 
Sätt ugnen på 160 grader. Smörj en antingen ca 24cm rund form eller som jag gjorde en rektangulär form. Sätt non-stick bakplåtspapper längs kanterna.
Lägg smör, choklad, kaffevatten och vaniljextrakt i en kastrull på låg värme och rör tills det smält helt. Ställ åt sidan och låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Sikta sedan mjöl och kakao, gärna två gånger.
Vispa ägg och socker i 6 minuter, tills äggblandningen är vit och tjock. Häll sedan i chokladblandningen och vispa tills det blandats helt.
Vänd sedan försiktigt ner mjöl- och kakaoblandningen med en slickepott.
Häll smeten i formen och grädda längst ner i ugnen i 1h 30min. Prova om kakan är färdig genom att sticka med ex grillspett, om grillspettet är torrt är kakan klar.
Låt kakan svalna i sin form ca 10 minuter, ta bort formen och låt svalna helt.
 
Lycka till!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0