Walters 1-års tårta

Bagels

Släta Bullar

Vegetarisk Matematiktårta

Våningstårta


Vaniljmousse 2
Babyshower Tårta


Lavendelsocker
Jag tycker väldigt mycket om lavendelblommor och hittade av en slump ett "recept" på hur man gjorde Lavendelsocker.
Tänkte att jag skulle prova detta och sedan kan jag baka goda lavendelkakor eller liknande.
Förhoppningsvis smakar det lika gott som det luktar och ser ut!
Ingredienser:
En tät burk
Socker
Lavendel
Gör såhär:
Lägg i lite lavendel med sockret i burken, förslut den och skaka så att det blandas riktigt. Sedan ska burken stå ett par veckor för att suga åt sig av smaken (man kan ju alltid provsmaka och se om det behövs mer lavendel). Skaka gärna burken lite då och då så det blandas runt!!
När det är klart är det bara att sila bort lavendeln.
Sockret går att använda till allt möjligt; kakor, tårtor, marinader, såser, på sallader och på grillkött.
Krämig kyckling i ugn
Detta är en super enkel och himelskt god kycklingrätt som kan ätas likaväl med ris, potatis eller pasta!
Till 4 port.
Ingredienser:
4 tinade kycklingfiléer
1 pressad vitlöksklyfta
2 dl créme fraiche
4 msk turkisk yougurt
1,5 hönsbuljong
salt & vitpepper
riven ost
Gör såhär:
Lägg kycklingfiléerna i en ugnsform. Om du ska ha pasta till kan du tärna kycklingen i mindre bitar.
Blanda créme fraiche, yougurt, smulad hönsbuljong, pressad vitlök, salt och vitpeppar i en bunke.
Häll sedan över créme fraiche blandningen över kycklingen och blanda runt i formen.
Ställ in mitt i ugn 200 grader i 20 minuter.
Blanda runt i formen och strö sedan över osten, gräddas ytterligare ca 10 min eller tills osten smält.
Dubbelkolla alltid att kycklingen är färdig!!
Pestokyckling
Detta är är gott och fettsnålt kycklingrecept. Serveras med ris och sallad.
Receptet är för 4 port.
Ingredienser:
4 tinade kycklingfiléer
1 burk pesto rosso (röd pesto)
Gör såhär:
Marinera kycklingen med peston. Lägg i ugnsform.
Ev. kan man skära ett jack i mitten av filéerna och lägga en klick pesto i.
Gräddas mitt i ugn 175 grader i 20 min. Dubbelkolla så att kycklingen verkligen är färdig.
Vill man ha en passande och fettsnål sås till, så prova denna Pestosås.
Går lika bra att äta varm som kall.
Ingredienser:
1/2 burk röd pesto
1 dl passerade tomaten
1 stor tomat
1 rödlök
1 gullök
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Finhacka lökarna och tomaten.
Blanda samman alla ingredienserna.
Antingen kan du hälla i såsen på kycklingen och värma i ugnen eller så värmer du upp den i en kastrull på spisen, eller så serverar du såsen kall helt enkelt.
Pannbiff
Dessa hemlagade saftiga pannbiffar är verkligen supergoda.
Receptet är samma som till köttbullar.
ca 8 biffar
Ingredienser:
500 g köttfärs (Blandfärs)
1 gullök
1 ägg
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Lägg köttfärsen i en bunke.
Riv löken och lägg i.
Tillsätt ägg och kryddorna.
Blanda allt.
Forma 8 biffar och stek (jag brukar alltid steka i rapsolja).
Serveras med kokt potatis, gräddsås och sallad.
Köttbullar
Detta är ett recept på goda och saftiga köttbullar, efter du ätid dessa vill du förhoppningsvis aldrig köpa färdiga mer!!
Detta är samma recept som till pannbiffar.
ca. 20 köttbullar
Ingredienser:
500 g köttfärs (Blandfärs)
1 gullök
1 ägg
salt
vitpeppar
Gör såhär:
Lägg köttfärsen i en bunke.
Riv löken och lägg i.
Tillsätt ägg och kryddorna.
Blanda allt.
Forma köttbullarna och stek upp (jag brukar alltid steka i rapsolja).
Serveras ev med kokt potatis, gräddsås och sallad.
Pizza torsk
Detta är en god och anorlunda fiskrätt som smakar pizza.
4 port.
Ingredienser:
200 g torskfilé fryst
1 krm salt
1 krm vitpeppar
Sås:
0,5 dl fiskspad
1/2 fiskbuljong tärning
1 msk tomatpuré
1 dl Lätt créme fraiche
1,2 tsk potatismjöl
1,2 tsk oregano
16 g ost
salt & peppar
Gör såhär:
Lägg fisken i en form. Krydda med salt o peppar. Tillaga i ugnen 225 grader tills fisken är färdig, ca 20 min. Låt stå i 5 min innan fiskspadet hälls av.
Koka upp fiskspad och buljong med tomatpuré. Rör ner créme fraiche, potatismjöl och oregano, hetta upp!
Smaka av såsen och ev salta & peppra.
Slå såsen över fisken, strö över ost.
Gräddas ytterligare i ugn 225 grader tills osten smält och fått gyllenbrun färg.
Serveras med potatis/ris och koka morötter.
Amerikanska pannkakor
För er som vill ha lite tjockare frukostpannkakor så är detta receptet för er.
Receptet räcker till 4 portioner.
.
Foto Fredrik Sandin Carlsson
Ingredienser:
2,5 dl mjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 msk socker
1 ägg
2,5 dl mjölk
2 msk margarin
Gör såhär:
Blanda alla torra ingredienser.
Smält smöret och blanda i ägg och mjölk.
Blanda samman allt och vispa till en jämn smet.
Stek ca 10cm stora pannkakor med smör i pannan.
Laxburgare
Dessa fantastiska laxburgare blev en smaskig favorit direkt.
Receptet är från Jamie Oliver, recept.nu.
Detta recept är 8 personer
Foto: David Loftus och Chris Terry
Ingredienser:
flingsalt eller nymalen svartpeppar
600 g potatis
500 g benfri laxfilé med skinnet kvar
olivolja
1 knippe bladpersilja (jag brukar ta gräslök och persilja, som finns färskt frysta i frysdisken på ica)
1 msk vetemjöl, plus lite till
1 st stort ägg
2 st citroner
Gör såhär:
Koka upp en stor kastrull saltat vatten. Skala potatisen och hacka den i jämnstora bitar. Gnid in laxfilén med olivolja och en nypa salt och peppar.
Lägg potatisen i kastrullen och låt koka upp igen. Lägg fisken i ett durkslag, täck med folie och placera ovanpå potatisgrytan. Sänk värmen och koka tills både potatisen och fisken är färdiga, cirka 10-12 minuter.
Ta upp fisken ur durkslaget och lägg åt sidan. Låt potatisen rinna av i durkslaget, stjälp sedan tillbaka den i kastrullen och låt ånga av.
Nyp av persiljebladen och finhacka dem, släng stjälkarna. Mosa potatisen och sprid ut moset runt kastrullens kanter så att det svalnar snabbare. Dra loss skinnet från fisken. När den mosade potatisen har svalnat helt, lägg den i en bunka och flaga ner fisken samt 1 msk vetemjöl. Tillsätt ägg och hackad persilja samt en rejäl nypa salt och peppar. Riv citronskalet fint ner i bunken, mosa och blanda sedan alla ingredienser väl.
Mjöla ett rent underlag. Dela upp smeten i 8 klumpar. Forma och klappa lätt varje klump till cirka 2 cm tjocka burgare, pudra med vetemjöl efter hand. Ta fram ett fat eller en bricka, pudra med mjöl och lägg laxburgarna på fatet. Ställ i kylen i cirka 1 timme.
Sätt en stor stekpanna på medelvärme och tillsätt ett par skvättar olivolja. När oljan är varm, lägg i laxburgarna och stek i 3-4 minuter på varje sida, de ska ha en frasig och fin stekyta när de är färdiga. Eventuellt måste de stekas i omgångar. Servera genast med citronklyftor, ärter, broccoli, gröna blad eller sallad till.